Egy rövid fonalismertető

Fonalgombolyag

A sapkáink és sálaink alapanyaga merinói gyapjú fonal. Ez a fonalfajta a merinói birkától származik, amit az egyik legősibb birka fajtának tartanak.

A merinói gyapjúról bővebben olvashattok a következő bekezdésben, de először nézzük meg a különböző fonal fajtákat, amiket kötött termékek készítéséhez  használnak, hogy megértsük a fonalak közötti különbséget.

Alapanyag szerint három kategóriába sorolhatjuk a fonalakat (egyszerűsített kategorizálás)

  • Növényi eredetű fonalak (pl. pamut)
  • Állati eredetű fonalak (pl. alpaka, angóra –nyúl-, móher –kecske-, qiviutpézsmatulok-)
  • Szintetikus fonalak (pl. akril)

Növényi eredetű fonalak 

Pamut –

Rendkívül tartós anyag, és jó nedvességfelvevő képességgel is rendelkezik. Téli ruháknál viszont ez a nedvességfelvevő képessége sajnos hátrány lenne, mivel a pamut szálak (a gyapjúval ellentétben) teljesen megtelnek vízzel és így sajnos nem tartanak melegen, emellett pedig rendkívül lassan száradnak. A 100% pamut szövet nem rugalmas, így sapkákhoz nem ideális választás.

Szintetikus fonalak

– Akril –

Ez egy teljesen szintetikus anyag, amely kőolajszármazékból készül. Előnye, hogy olcsóbb mint a gyapjú, tartós és nem igényel különleges kezelést. Gyapjúval keverve kezelhetőbbé teszi a textilt, de önmagában nem a legjobb viselni. Az akril nem lélegzik, így könnyen be lehet benne izzadni és ha egyszer átázik már nem fog melegen tartani.

Állati eredetű fonalak

– Gyapjúfonal –

A gyapjúfonal kizárólag juhoktól származik, mégpedig a felszőrükből és pehelyszőrükből. A merinói gyapjúnak a nagy finomságú, merinói juhtól származó gyapjakat nevezzük. A merinó juh egy hosszú tenyésztési eljárással kinevelt finomgyapjas juhfajta. E gyapjúnak szálai vékonyabbak és finomabbak, mint a többi juhfélének. Bár több merinófajta létezik, közös jellemzőjük, (a közös származás mellett), a finom folyamatosan növő gyapjú.

A kérdés persze hogy miért is jók a merinói gyapjúból készült termékek? Ahogy ezt feljebb is olvashattuk rendkívül puha ez a gyapjú, emellett pedig kiváló vízlepergető és hőszabályozó (jó a hőtartó képessége és lélegzik is).

Vízlepergetés

A szálak külseje hidrofób belsejük pedig hidrofil. Ez azt jelenti, hogy a szálak rendelkeznek egyfajta természetes vízlepergető képességgel, viszont ami nedvességet már nem tudnak lepergetni azt hatékonyan felveszik, és magukban tartják. A szálak nedvességfelelvő-képessége körülbelül 15-30%. Így a bőrön vizesen is száraz érzést adnak.

Hőszabályozás

A merinói gyapjú jó hőtartó is. Itt a legfontosabb tényező a gyapjúban lévő levegő mennyisége. A merinói gyapjú szálak rugalmasak, és hullámosak ami egy laza, levegős szerkezetet eredményez, ez pedig jól szigetel. A merinói termékek így egy viszonylag stabil hőmérsékletet biztosítanak viselőjüknek. Melegebb időben pedig a felesleges izzadtság a gyapjúszálon keresztül, a szálban és annak felületén tud távozni, elősegítve a komfortos viselést.

Nem utolsó sorban környezettudatosság szempontjából sem elhanyagolhatóak a 100% gyapjú termékek. Természetes eredetükből fakadóan lebomblóak és fenntarthatóak is.

Tagged , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.